Početna>Galerija>Porastao vrtić Gorica u Sremčici
Vrtić Gorica u Sremčici
Galerija Sremčica Vesti

Porastao vrtić Gorica u Sremčici

Vrtić Gorica u Ulici Tomasa Edisona, porastao je za 1.350 kvadrata i umesto dosadašnjih 130 dečaka i devojčica ubuduće će u njemu boraviti još 226 mališana. Nadogradnjom novog objekta, Sremčica je prvi put dobila jasle.

– Posle višedecenijske pauze, opština Čukarica dobija drugi vrtić za samo nekoliko meseci. Liste čekanja za upis u obdaništa se smanjuju, pa ćemo održati obećanje i do kraja aprila biće mesta za sve mališane oba zaposlena roditelja. Do maja ćemo otvoriti još nekoliko objekata. Jedne gradi grad a druge opštine, poput Rakovice i Palilule. Nicaće vrtići i na Banjici, Bežanijskoj kosi i ostalim delovima prestonice koji imaju dovoljno kapaciteta ali u kojima, zbog udaljenosti, roditelji moraju dugo da putuju kako bi odveli decu u zabavište – rekao je gradonačelnik Dragan Đilas, koji je juče obišao nove prostorije i družio se sa mališanima.

Subvencije grada za vrtić Gorica i predškolske ustanove

Grad će i dalje subvencionisati cene u predškolskim ustanovama, rekao je Đilas i dodao da ekonomsku cenu od 13.000 dinara ne plaća nijedan roditelj jer se iz budžeta grada za ove namene izdvaja više od 50 miliona evra godišnje. Postoje i brojni popusti za socijalno ugrožene kategorije.
Novootvoreni vrtić Gorica, izgrađen za šest meseci, obradovao je i mnoge roditelje koji su do sada vodili decu u Železnik.

– Na opštini Čukarica koja je imala najdužu listu čekanja u prestonici ostalo je još 500 dečaka i devojčica. Otvaranjem još jednog objekta i ovaj problem će biti rešen. Za sada Novi Beograd, Voždovac, Savski venac, Mladenovac, Lazarevac, Sopot i Barajevo nemaju liste čekanja – rekla je Ljiljana Jovčić, sekretarka za dečju zaštitu, i dodala da će do kraja godine otvoriti još osam vrtića u kojima će boraviti 1.566 mališana od 2.000, koliko ih je trenutno na čekanju u prestonici.

Obdaništa će se ubuduće graditi po demografskom principu. Na lokacijama na kojima će se doseljavati mladi bračni parovi i nicati stambeni objekti, biće i novih zabavišta.

U toku je adaptacija školica u Belom Potoku, Leštanima, Zvezdari, Zemunu, Rakovici i na Voždovcu, a krajem meseca biće otvorena centralna kuhinja u Mladenovcu.

Pomoć porodiljama 25.000 dinara

Predlog odluke da buduće porodilje, koje imaju prihode manje od 10.000 dinara po članu domaćinstva, dobiju jednokratnu pomoć u iznosu od 25.000 dinara je u razradi, rekao je Dragan Đilas. Istakao je da je u pitanju mali iznos koji grad neće oštetiti a pomoći će mamama da obezbede neophodne stvari za bebe.

Ostavite odgovor