Početna>Kuća i bašta>9 koraka do mini bašte u kući
Mini bašta u kući
Kuća i bašta

9 koraka do mini bašte u kući

Uzgajanje povrća i začinskog bilja u domu odličan je način da tokom cele godine uživate u mirisima i aromama. Sledite savete stručnjaka i za manje od dve nedelje i vi možete imati sveže sastojke za salatu ili dodatke jelima.

Ako volite da začinite svoje kulinarske majstorije, možete gajiti dekorativno i ukusno začinsko bilje i povrće u svom domu. Sve što vam je potrebno je svetlost, dobar odabir biljaka i avanturistički duh. Nabrajamo nekoliko osnovnih saveta kako da u kućnim uslovima zasadite mini baštu i čak i tokom zime imate svež zeleniš.

Mini bašta u kući

1. Svetlo mesto

Najpre pronađite dobro osvetljeno mesto. To može biti sunčani prozor, zastakljena terasa ili soba sa krovnim prozorima. Biljke najbolje uspevaju u prostorijama sa temperaturom između 19 i 22 stepeni Celzijusa i dobrim strujanjem vazduha.

2. Velike posude

Posude u kojima planirate da zasadite mini baštu treba da budu velike kako bi korenje imalo što više mesta, jer ćete na taj način dobiti veću biljku. Takođe, trebalo bi da budu duboke najmanje četiri centimetara i da imaju rupe za drenažu. Začinsko bilje možete gajiti i u saksijama prečnika najmanje 12 centimetara.

3. Hranivo

Koristite drenažni miks za sađenje, jer je baštenska zemlja previše kompaktna, pa će zagušiti korenje. Potražite miks koji sadrži treset, perlit ili vermikulit koji pomažu da zemlja bude rastresita i vazdušasta. Posudu napunite miksom do 2,5 centimetara visine, a ostatak ispunite vlažnom zemljom.

4. Pripremite seme

Zatim pripremite seme za sadnju. “U kućnim uslovima možete gajiti zelenu salatu, rotkvice, bosiljak, rukolu, brokoli, slačicu i drugo bilje”, objašnjava Ficpatrik.

5. Pripremite zemlju

Kada ste pripremili zemlju, izbušite rupe u koje ćete posaditi seme. “Razmak između rupa treba da bude najmanje centimetar do dva. Ovde nije reč o egzaktnoj nauci, tako da ne brinite ako su biljke gusto zasađene. Bolje je imati više nego manje sadnica”, kaže Ficpatrik. Seme potom prekrijte miksom i vlažnom zemljom.

6. Ishrana biljaka

Za sadnju mini bašte nije vam potrebno đubrivo. Ovim biljkama je potrebna samo sunčeva svetlost i redovno zalivanje. U zavisnosti od vrste bilja, prvi listići će se pojaviti već za tri do pet dana nakon sadnje.

7. Zalivanje bašte

Ne preterujte sa zalivanjem vaše mini bašte. Često zalivanje može da šteti semenu i kasnijem razvoju biljke.

8. Sazrevanje biljaka

Većina biljaka zasađenih u mini bašti biće sprema za upotrebu nakon 10 do 14 dana. Secite ih makazama, formirajući klastere neposredno iznad površine zemljišta. Operite ih u hladnoj vodi i spremne su za upotrebu.

9. Staro korenje kao hrana

Kada oberete plodove svoje mini bašte, nove stabiljke neće izrasti. Zato morate uzgajati nove, sledeći ista uputstva. Korenje prethodnog useva će se vremenom pretvoriti u kompost, što mini bašte čini održivim.

Mini bašta u kući mrkva

Leave a Reply