Početna>Kuća i bašta>Cveće na balkonu
Cveće na balkonu
Kuća i bašta

Cveće na balkonu

Prvi martovski dani i najava proleća neočekivano toplim danima su pravo vreme da posvetite malo pažnje planiranju izgleda balkona, bilo da osvežavate godinama negovano omiljeno mesto za prepodnevnu kafu ili tek osmišljavate svoj kutak.

Većini sugrađana u Sremčici ne manjka prostora za mali raj na terasi, a mnogima ni inspiracija. Ako vam, pak, treba mali podstrek ili savet kako bi ove sezone prelepo cveće na balkonu bilo vaš prepoznatljiv uspeh, možda inspiraciju možete pronaći u ovim redovima.

Odabir odgovarajućih biljaka za balkon

Položaj balkona u odnosu na strane sveta, izloženost suncu i zaklonjenost od kiše i vetra su osnovni uslovi koji diktiraju odabir biljaka. Na osnovu njih možete da procenite da li će na balkonu uspevati biljke koje vole direktno sunce, indirektnu svetlost ili mesto u hladu, kojima prija promaja ili koje vole da su u zavetrini. U zavisnosti od postojanja mogućnosti da tokom zime sačuvate biljke na suvom i toplom mestu, možete da se odlučite za višegodišnje biljke ili jednogodišnje cveće na balkonu. Svakako, veličina balkona će uticati na izbor saksija, žardinjera ili držača saksija, kao i broj biljaka koje će ukrašavati balkon bez pretrpavanja.

Cveće na balkonu sa puno sunca

Za balkon koji ima direktno sunce tokom većeg dela dana, idealne su biljke koje traže dosta svetla i dobro podnose toplotu. Petunije su takva vrsta, s tim što su osetljive na vetar pa im najviše prija da budu u saksiji na zemlji, dok recimo geranijum može da ukrašava i saksije koje vise na ogradi. U jednostavim duguljastim žardinjerama lale različite boja i oblika latica mogu da naprave interesantan kontrast, a na malo prostranijem balkonu drvo pomoradže ili mandarine donosi dašak Mediterana, pod uslovom da imate prostora da ga tokom zime sklonite unutra. Ne zaboravite ni na aromatične biljke poput lavande ili ruzmarina koje osvežavaju i formom i opuštajućim mirisom.

 

Balkon u seni

Delimična osunčanost prija velikom broju cvetnica, uključujući hortenziju sa svojim raskošnim cvetovima, koja će sigurno dominirati prostorom i dati mu dozu romatike zahvaljujući nijansama od ljubičaste do nežno plave. Viseći cvetovi fuksije će se odlično uklopiti u žardinjere na ogradi, saksije okačene na zidu ili u korpe za cveće (makrame). Zahvaljujući širokom spektru boja, begonija je nekrunisana kraljica balkona, a neretko se uzgaja i u enterijeru. Eksperimentisanjem sa kombinacijom različitih boja begonije u žardinjeri možete dobiti pravi mali vatromet. Iako dosta zahtevna, prefinjena kamelija sa svojim zimzelenim lišćem može da nađe svoje mesto u poluseni i uz orošavanje listova, a strpljivi vlasnici mogu da se potrude da je oblikuju u žbunoliko stablo.

 

 

cvece-na-balkonu  cvece-na-balkonu

Balkon u hladu

Iako leti najprijatniji za sedenje napolju, balkon do koga dnevno sunce ne dopire je najveći izazov za uzgajanje biljaka. Ovakve uslove najčešće vole dekorativne listopadne necvetnice. Najsigurniji izbor su paprati koje možete da poređate na neki zanimljiv držač za saksije sa nekoliko nivoa. Dekorativni bršljan se takođe dobro uklapa u ove uslove, a od cvetnica, možete da posadite orlove nokte.

 

cvece-na-balkonu  cvece-na-balkonu

 

Bez obzira na mikroklimatske uslove na balkonu, vašim biljkama će najviše prijati pažnja i vreme utrošeno na negu. Utrošite zato, slobodno, dovoljno vremena da osmislite izgled balkona i u mašti sebi naslikate prizor kada biljke koje sadite budu u punom cvatu. Eksperimentišite sa oblicima i veličinama saksija i bojama cveća i uživajte u cvatu ove sezone!

Leave a Reply