Početna>Kuća i bašta>Kuda sa pokošenom travom
Pokošena trava kao hranivo
Kuća i bašta

Kuda sa pokošenom travom

Svakih nekoliko dana košenje trave se podrazumeva ako želimo lep travnjak. Ne morate pokošenu travu nositi do kontejnera, jer je šteta baciti tako vrednu hraljivu prostirku. Problem pokošene trave rešite na ovaj način.

Pored toga što trava može biti jedna vrsta malča, prostirke oko biljaka, ona ima i hranljive sastojke. To je jedna vrsta kompostišta koji se dešava pored biljke gde posipamo pokošenom travom.

Prostor ispod pojedinačnih biljaka, lišćara ili četinara. Za biljke u ogradi ili posebno, korisno je pokrivanje terena, pogotovu ako su u pitanju mlade sadnice. Deblji sloj pokošene trave sprečava nicanje korova, drži vlagu i pravi rastresitost zemlje oko same biljke.

Prostiranje trave može biti i u ružičnjaku ili alpinetumu, svuda gde nam je cilj da sprečimo korov i gde nismo u mogućnosti da lako priđemo i plevimo.

Posebno je korisno i preporučljivo da mlade zasade i prostor oko biljaka koji uvek treba biti okopan, pokrijemo pokošenom travom. I ako se po neki korov probije ispod nanešenog tampona, lako ga je počupati jer je zemljište rastresito i vlažno. Mnogo manje vremena je potrebno za održavanje i zalivanje takvog prostora.

Pokošena trava kao đubrivo

Ako imate prostor u bašti koji tek planirate da uredite to je takođe dobro mesto gde možete prostirati pokošenu travu. Truljenjem trava će postati hranivo i taj prostor će imati rastresitiju strukturu. Lakše će se pripremiti za planiranu sadnju.

Biljke i prostor koji možete posipati travom je obično blizu mesta koje se kosi i unapred planirajte da se tu praznite korpu kosačice. Mnogo je lakše i posebno korisno za ostale biljke

Kada otkrijete sva korisna mesta gde će pokošena trava dobro doći, imaćete potrebu za više ovog korisnog „zelenog malča“. I pored čestog košenja, videćete da će vam nedostajati trave, a do skoro ste imali muku oko izbacivanja.

Ostavite odgovor