Početna>Kuća i bašta>Prolećni radovi u dvorištu
prolecni-radovi-u-dvoristu
Kuća i bašta

Prolećni radovi u dvorištu

 Nakon mirnog i opuštenog zimskog tempa, barem što što se tiče održavanja dvorišta i bašte, proleće donosi mnogo više posla ako želite da vaše okruženje zablista u punom sjaju. Dobra organizacija i planiranje pomažu da se lakše obave svi prolećni radovi u dvorištu.

Čišćenje i uklanjanje svega suvišnog

Pe početka vegetativne sezone, odvojite vreme da pokupite suvo lišće, grančice, osušene ili uvele delove biljaka. Ukoliko imate prostora da pravite kompost, sav organski materijal možete da iskoristite u tu svrhu.

Travnjaku će prijati dobro grabuljanje, da se očisti od lišća, svega zaostalog od prethodne sezone. Ujedno, iskoristite priliku da uklonite korove pre nego što zahvate veću površinu i učvrste korenje. Ako primetite ogoljene delove, prekopajte ih i zasejte novu travu, uz temeljno zalivanje dok nove stabljike ne počnu da niču.

Iskoristite priliku da proverite stanje baštenskog alata, dobro očistite sve alatke, ako je potrebno operite i ostavite da se osuše pre korišćenja. Ako alat i opremu čuvate u ostavi u dvorištu, proverite stanje ostave, učvrstite ili popravite olabavljene daske. Ukoliko vam nedostaje nešto od opreme, možete da iskoristite prolećne akcije na baštensku opremu i obezbedite sve što je neophodno za lakši i kvalitetniji rad (na primer Stihl Srbija/Sremcica).

Pre početka vegetativnog napredovanja biljaka, proverite i stanje potpornih konstrukcija i pritki za biljke penjačice u dvorištu i bašti.

Orezivanje žbunastih biljaka i stabala će takođe tražiti vašu pažnju pre cvetanja i listanja, dok je mnogo lakše proceniti kvalitet grančica i ispanirati budući izgled žbuna. Isto se odnosi na ukrasne trave i paprat, koje će vrlo brzo nadoknaditi orezane delove novoizraslim granama.

 

Priprema zemlje i sadnja

Čim mrazevi popuste i zemlja se ocedi od viška vlage, možete da počnete sa obradom – okopavanjem i riljanjem. Nakon te faze, a posebno ako prethodne sezone niste priuštili svojim biljakama dodatni izvor hrane, sloj komposta ili mineralnog đubriva će pomoći napredovanju bašte.

Pripremljeno zemljište možete da prekrijete tamnim ceradnim platnom, kako bi smanjili rast korova, a ako jednom nedeljno prevrnete ceradu, lako možete sa nje da uklonite puževe golaće koji su se skrivali u zemlji tokom zime. Za uklanjanje mogućih legla puževa i biljnih vaši, jako je važna i prethodna faza uklanjanja ostataka biljaka iz prošle sezone.

Zemlja koja se lako kruni kada stegnete grumen u ruci je pogodna za sadnju. Izbegavajte sadnju dok je tlo još prezasićeno vodom. Povrće koje se rano sadi možete da zaštitite od jutarnjih mrazeva pokrivanjem zasada izolacionim slojem, a da biste obezbedili da vam povrće iz bašte traje duže, možete da posejete i posadite sorte koje sazrevaju u različito vreme.

Dobro isplanirani i uspešno obavljeni prolećni radovi u dvorištu i bašti gotovo garantuju da ćete na leto i jesen uživati u bujnom rastinju i predivnom okruženju, a zašto da ne, i ukusnim plodovima iz bašte.

Osim toga, ljubav prema prirodi se razvija od najranijeg uzrasta, pa prolećni radovi u dvorištu mogu da budu lepa zajednička aktivnost za celu porodicu.

prolecni-radovi-u-dvoristu

Leave a Reply