Rasadnici se nalaze ili u samom gradskom tkivu (Topčider) ili na periferiji grada (Zuce, Ripanj, Sremčica), neposredno uz javne saobraćajnice. Ukupna površina rasadnika iznosi 54 ha. U rasadnicima se proizvodi pre svega dekorativni hortikulturni sadni materijal.

Najveći rasadnik u Beogradu nalazi se u Sremčici. U njemu se nalaze sadnice za hortikulturni, kao i za šumski materijal. Ovo je pravo mesto gde možete dobiti odgovor na pitanje šta je dobro zasaditi u dvorištu, terasi ili parku.

– Ne treba praviti uobičajene greške kao što je sađenje velikih biljaka na malom prostoru, kao i malih biljaka na velikom prostoru, koje se onda utope i izgube na tako velikom prostoru. Dakle prvo je potrebno izabrati pravu veličinu biljke za dati prostor. Najpovoljnije vreme za sadnju je upravo zimsko vreme, dakle najbolje je da u zimu svratite u rasadnik i baš tada izaberete željene sadnice. Klima se danas brzo menja i zima brzo prelazi u leto, zato je bitno saditi u pravo vreme. Jedno od najvažnijih pravila je da procenite koliki je busen biljke i da u odnosu na to iskopate odgovarajuću sadnu jamu. To znači da sadna jama mora da bude šira za jedno 20 cm, a dubina treba da bude veća za jedno 5-10 cm. Tako ćete obezbediti da biljka može lakše da raste i da se nesmetano primi.

Najsigurnije je da biljke kupujete u rasadniku, gde su namenski proizvedene za pravu upotrebu. U rasadniku Sremčica možete naći srmke koje odgovaraju svakom prostoru, kao i jele. One ne samo da lepo izgledaju, nego i lepo mirišu u vašem domu. Možete ih nabaviti sečene ili sa busenom.

Rasadnik Sremčica – Srbija Šume

SRBIJAŠUME javno preduzeće za gazdovanje šumama
Moštanička 6
11253 SREMČICA
telefon: 011 2526 094
email: info@srbijasume.rs
www.srbijasume.rs

Ostavite odgovor