Početna>Ljubimci>Nega pasa zimi
Nega pasa zimi
Ljubimci

Nega pasa zimi

 

Zima izaziva različite reakcije kod pasa, kao uostalom i kod nas. Dok psi duge dlake jedva čekaju da izađu napolje i igraju se u snegu, kratkodlaki psi nerado idu čak i u šetnju, a kad ih izvedete napolje na par minuta već drhte od hladnoće. Bez obzira na rekaciju ljubimca, nega pasa zimi podrazumeva obraćanje malo više pažnje na detalje koji će omogućiti vašem ljubimcu da uživa zajedno sa vama.

Osnovna nega i higijena pasa zimi

Krzno je osnovna zaštita psa od svih nepogodnih vremenskih prilika. Nastojte da psa sa srednjom i dugom dlakom i dalje redovno četkate, jer će ućebano krzno pružati slabiju zaštitu od hladnoće. Ovim psima je prirodno krzno maltene i dovoljna zaštita, pa je samo potrebno malo im pomoći da budu bezbedni i uživaju u hladnoći koja je njihov prirodni element. Svakako izbegavajte preterano skraćivanje dlake i šišanje.

Tokom posebno hladnih perioda kupajte psa ređe, a ako situacija to dozvoljava, možete čak i da poptuno preskočite kupanje određeni period. Nakon kupanja dobro osušite psa i obavezno ga zadržite u zatvorenom prostoru naredne noći, posebno kod vrsta sa bujnim krznom, jer je za potpuno sušenje dlake potrebno duže vreme.

Posebnu pažnju obratite na šape: nakon svake šetnje ili boravka napolju očistite psu šape od snega, isperite ih kako eventualno ostaci soli ne bi nagrizali kožu, i proverite da se pas slučajno nije posekao ili povredio jer sneg i led mogu i najmanju povredu da učine mnogo bolnijom.

Ako pas boravi napolju, vodite računa da mu je i zimi potrebna sveža voda, pa češće proveravajte da li je ima i da se eventualno nije smrzla.

Šetnja i boravak napolju po hladnom vremenu

Tokom zime izvedite psa u šetnju na kraći period, posebno ako je jako hladno. Šetnje mogu da budu ređe, a ukoliko vašem psu ne prija izlazak napolju, trčanje uz i niz stepenice može da zameni boravak napolju. Ukoliko vam prostor to dozvoljava, igrajte se sa psom u kući ili stanu, u nešto većem prostoru možete da improvizujete natezanje konopca, a u relativno manjem možete da se igrate traženja igračke.

Kad izvodite napolje psa kratke dlake ili bez dlake, obucite mu nešto od odeće za pse. Ove vrste su posebno podložne promrzlinama – ako primetite da su psu vrhovi ušiju i rep posebno hladni ili da je koža promenila boju, odmah umotajte psa u ćebe ili peškir kako bi se postepeno zagrejao i konsultujte veterinara.

 

cizme za psa  pas sa kapicom  pas u jaknici

Obratite pažnju na zaleđene delove puta ili zemlje, jer su jednako klizavi za pse kao i za ljude. Psu preti jednaka opasnost od pada na ledu kao i čoveku.

Nega dvorišnih pasa zimi  

Neke rase pasa, kao što je haski, odlično podnose hladnoću i mogu da provedu zimu u dvorištu. Međutim, čak i njima je potrebno obezbediti suvo i toplo sklonište. Improvizovana rešenja zimi nisu dovoljno dobra, najbolje je obezbediti drvenu kućicu sa odignutim podom, i postaviti je na mesto koje se nalazi u zavetrini, okrenutu tako da sneg i kiša ne mogu da upadaju unutra kroz vrata. Topla podloga može da se obezbedi tako što se preko debljeg sloja slame stavi ćebe. Obratite pažnju da ostavite dovoljno slame da pas može da se ušuška kad se sklupča, pa će mu taj sloj grejati telo sa strana. Starijeg psa ili štene svakako ne treba ostaviti da prezimi napolju jer je izgubio ili nije razvio sve sposobnosti koje odrastao pas ima.

Tokom posebno hladnog perioda, kada se ne preporučuje duži boravak napolju, uvedite dvorišnog psa unutra, bilo u garažu, šupu, ostavu. U inostranstvu je moguće nabaviti električno ćebe za psa, koje je bezbedan izvor toplote, a posebno prija starijim psima.

Leave a Reply