Nagrađen film Ivana Ikića s decom iz Sremčice u Veneciji

Potresna priča „Oaza“ Ivana Ikića bio je jedini predstavnik Srbije u Veneciji, a s popularne Mostre se vraća s nagradom za najbolji evropski film u sekciji „Dani autora“ koju dodeljuje mreža Evropa sinemas. Žiri je u obrazloženju istakao da je ovo prelepo snimljen i veoma poetičan film, u kojem reditelj svoje glumce naturščike tretira s velikom pažnjom i poštovanjem, a oni mu uzvraćaju izuzetno snažnom i prirodnom izvedbom.

Film “Oaza” Ivana Ikića, Foto: Promo/FCS

– Od sveg srca čestitamo reditelju i ekipi, a posebno glavnim glumcima – devojkama i mladićima iz Doma za decu i mlade Sremčica. Oni su se već učešćem u ovom filmu izborili za delić pažnje koju zaslužuju, a nadamo se da će ova nagrada dodatno baciti svetlo na njih. Zbog toga smo i pravili ovaj film. Nadamo se da će uskoro naši mladi glumci moći da putuju na neki od festivala i neposredno dožive reakcije publike – poručuju producenti Milan i Marija Stojanović.

Mrežu Evropa sinemas čini 274 bioskopa širom Evrope, a zahvaljujući ovoj nagradi, film „Oaza“ imaće šansu da ih sve obiđe. Pored štićenika Doma Sremčica, u filmu igraju još i slovenačka glumica Maruša Majer, miljenik regionalne publike Goran Bogdan i sjajna Draginja Voganjac.

Izvor: nova.rs