Novi život Rakine bare

Udruženje „Eko-Pančevački rit – Sremčica” već nekoliko meseci uređuje jedno od šest preostalih kraških jezera u Šumadiji u kojem nema vode i živog sveta.

Rakina bara u Sremčici, jedino od šest preostalih kraških jezera u Šumadiji, već je godinama na ivici opstanka – u njoj gotovo da nema vode i živog sveta. Poduhvata da je vrate iz „kliničke smrti” prihvatili su se članovi Udruženja „Eko-Pančevački rit – Sremčica”. Već nekoliko meseci oni pokušavaju da ovom zaboravljenim prirodnom blagu vrate funkciju i izgled koje je imalo do pre dvadesetak godina.

– Odlučili smo da preduzmemo nešto da bismo sprečili potpuno uništenje jezera. U novembru prošle godine očistili smo potočić iz koga se jezero napajalo vodom. Izvor potoka bio je godinama zapušten, prekrili su ga lišće, granje, zemlja, proradilo je i klizište… A i voda iz ovog potoka nije uticala u jezero. Rasipala se na nekoliko metara od njega, u obližnjoj vrtači zbog čega se ono gotovo isušilo – priča Milan Tomašević, iz Udruženja „Eko-Pančevački rit – Sremčica”.

Građani donose svoj alat, Foto: Facebook/Rakina Bara u Srcu

Ova grupa entuzijasta je uz pomoć motike i ašova očistila potok, uklonila kupinjar, a sa samog izvora bagerom sklonila veće količine gline, šuta i mulja. Zatim su pokosili ceo prostor oko jezera i počeli da uklanjaju rogoz u koji je zaraslo.

– Posle čišćenja, u potoku se protok vode znatno povećao – umesto desetak, iz izvora je poteklo 50 litara u minuti, odnosno 73 kubika dnevno. U jezeru se do tada zadržavala samo voda od padavina, a kada smo usmerili potok u njega već posle mesec dana nivo vode uz obalu bio je do potkolenice. Čak se u jednom momentu uhvatio i led. Pošto dno jezera nije očišćeno, odlučili smo da vodu ponovo skrenemo da bi se ispitalo njegovo tlo. Ali, taj posao ne možemo da uradimo sami, već nam je potrebna pomoć stručnjaka i institucija. Dno jezera trebalo bi da se istraži sondama i utvrdi da li i u njemu možda ima vrtača, ali i da se proceni da li da mulj treba uklanjati ili ne – napominje Tomašević.

Očišćen je potok, Foto: Facebook/Rakina Bara u Srcu

Do sada je veći deo problema zbog kojeg je ovo jezero prvo postalo septička jama, a potom ostalo bez vode – rešen.

– Duže vreme su pojedini vlasnici kuća u jezero ispuštali kanalizaciju. Pošto je to svima pravilo problem, komšije su izašle jedni drugima u susret i pustile da se kroz njihove placeve cevima provede kanalizacija. Sada je očišćen i potok iz koga se jezero snabdevalo vodom. Ostalo je da se reši pitanje vrtače ispred jezera. Ona može da se zatrpa zemljom. To podrazumeva da se u vrtaču sipaju velike količine gline i da se ona dobro utaba da bi se napravila određena vrsta čepa. Predstoji nam još puno posla, ali se veliki deo uradio, tako da bi bila prva šteta da se sa započetim sada prekine – objašnjava Tomašević.

U početku je u sređivanju Rakine bare učestvovao Milan i njegovih nekoliko drugara, ali se broj ljudi iz vikenda u vikend povećavao pa ih je prošle nedelje bilo 40.

Rakina bara povezala je komšije, Foto: Facebook/Rakina Bara u Srcu

Pre 12 godina urađena je Studija ekološke zaštite Rakine bare koju je inicirala opština Čukarica.

– Tu studiju je uradio Centar za geodeziju i geoinformatiku i ona će predstavljati osnovu za buduće radove. Sredinom januara održan je sastanak članova udruženja i Srđana Kolarića, predsednika opštine, jer je deo zemljišta gde je samo jezero i gde je potok u vlasništvu opštine. Saglasili smo se s tim da udruženje organizuje čišćenje otpada, krčenje divlje vegetacije, kao i prve faze revitalizacije jezera, a povezali smo i udruženje i „Čistoću”. U planu nam je uredimo i deo puta oko jezera – kažu u opštini Čukarica.

Oni kažu da su omogućili kontakte između udruženja i nadležnih službi da bi se uradila geodetska snimanja i analiza tla bazena.

Video se svaki kamičak

Pre sedamdeset godina voda u jezeru je bila toliko čista da se mogao videti svaki kamičak na dnu, a meštani su mrežama hvatali šarane teške i po pet kilograma.

Pre sedamdeset godina voda u jezeru je bila toliko čista da se mogao videti svaki kamičak na dnu, a meštani su mrežama hvatali šarane teške i po pet kilograma. Na izvoru koji utiče u jezero domaćini su pojili stoku, a mnogi od žitelja Sremčice su ovde naučili da plivaju. Pedesetih godina prošlog veka postojala je namera da se jezero preobrazi u turistički centar uređenjem obale, izgradnjom restorana i raznih ugostiteljskih objekata. Ideja, međutim, nije naišla na razumevanje svih nivoa vlasti, sećaju se stariji žitelji Sremčice.

Faktografija

Rakina bara jedno je od šest kraških jezera u Šumadiji (nekada ih je bilo 15)
Dužina jezera – oko 170 metara
Širina jezera – oko 110 metara
Dubina vode nekada je iznosila od 1 m do 2 m
Jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 180 metara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *