Početna>Galerija>Vožnja bicikla kroz Sremčicu
Galerija Naslovi Sport

Vožnja bicikla kroz Sremčicu

Ne znam kako Vama, ali vožnja bicikla meni donosi jedno sasvim novo iskustvo. Dok točkovi prolaze preko jesenjeg žutog opalog lišća dostižem mir koji mi je prekopotreban nakon užurbane gradske vreve i stresne radne nedelje. Dogodi mi se da upravo tu na toj stazi, na tom mom dvotočkašu, život dobije svu svoju jezgrovitost i punoću. Šarenilo života… ljude u odeći različitih boja, deca, psi, žamor, boje godišnjeg doba, koje prolaze pored mene, samo me vode jednom zaključku: Kako je život lep!

Ono što vožnju biciklom razlikuje od bavljenja drugim sportovima je što čak i dok vozite u društvu imate osećaj mira i spokojstva. Vetar koji vam duva pravo u lice u potpunosti vam ispunjava pluća kiseonikom, a on se prenosi telom i ispunjava svaku vašu ćeliju potpomaže održanju zdravlja organizma, vremenom se noge toliko naviknu na pedale, da čak i uveče, kada legnete u krevet imate osećaj da ih vrtite i jako vam nedostaje vaša bicikla.

U Beogradu postoje mnoge grupe biciklista koje organizuju razne ture po samom gradu, a najčešće biraju zanimljive lokacije u okolini Beograda.

Meni, neke od najlepših tura su one koje idu ka Obedskoj bari, gde se obično organizuje i neki ručak ili vožnja čamcem po samoj bari, zatim tura do Bojčinske šume, prelepog mesta nadomak samog Beograda, gde postoji fenomenalan restoran ,,Bojčinska Koliba’’ sagradjen od drveta i slame(kao u bajci), sa ergelom konja koji se nalaze u samoj šumi koja vas okružuje, mesto apsolutnog mira, na kome ste u harmoniji sa prirodom. Zatim tura do mesta Progar, i Tarzan plaže, gde se leti, oni željni avanture, mogu i okupati u Savi nakon vožnje po vrućini. Od tih ravničarskih tura izdvojila bih još i onu do Čente, malog, živopisnog sela u Banatu, gde možete obići takozvano carstvo tišine, Čenćanska jezera, kao i vožnju do Pančeva preko Kovina.

Za kraj evo i nekoliko servisnih informacija: Popravku bicikla moguće je uraditi bilo gde u gradu, ali neka od najboljih mesta su u blizini Savskog keja. Servisi su: Markoni u Uici: Omladinskih brigada i na 25. maju, Servis Pirana bike na biciklistickoj stazi u krugu Beogrdskog sajma, Capriolo na više lokacija u Beogradu i Planet bike, takođe na više  lokacija i naravno kod Miše u bloku 70A.

Vožnja bicikla u drugim gradovima

Biciklom kroz Beč

Trenutno u Beču postoji mreža biciklističkih staza u ukupnoj dužini od 1.270 kilometara. Ako nemate svoj ili vam u goste dođu prijatelji bez bicikala, možete koristiti „javne bicikle“. Citybikes je moguće unajmiti i vratiti na svakoj od 120 Bike-stanica u Beču. Koliko je slobodnih bicikala na kojoj stanici saznaćete na terminalima i pod citybikewien.at. Terminali se nalaze na pogodnim mestima. I „Pedal Power“ nudi poseban servis za turiste u Beču, koji ne moraju da se prijavljuju kod Citybike. Potrebno je, međutim, da u filijali ostave svoje kreditne karte kao garanciju, na osnovu čega dobijaju Citybike Tourist Cards (jednu po biciklu) koja im omogućava korišćenje.

Vožnja bicikla Budimpeštom

Budimpešta je zanimljiv primer integrisanja biciklističkog u motorni saobraćaj. Na kolovozu ćete gotovo svugde naći tzv. „sharrows“, žute usmeravajuće strelice sa piktogramom bicikla, a neretko ćete videti i kurire kako teretnim biciklima vrše dostavu. Bezbedni parkinzi za bicikle nalaze se na svim zanimljivijim lokacijama. Ako hoćete da se vozikate uz Dunav, staze su u radovima, ali to nije problem biciklistima – može se okolnim ulicama. Naročito zanimljiva lokacija za „provozati“ jeste ostrvo koje je prepun zelenila, opuštenih ljudi i raznih sadržaja. Iznajmite zaista fantasticne staromodne bicikle kod mesta BikeBase http://bikebase.hu/homeda bi se uklopili u grad, ili uzmite tandem za romantično okretanje pedala što je u ponudi Budapest Bike-a (budapestbike.hu), a ako ste u gradu sa decom možete otići do Yellow Zebra Bikes, gde imate široku ponudu tag-a-longsa, dečja sedišta i bicikle za dečji uzrast.

Ostavite odgovor